Waterstofgebruik in de agrarische sector
De Nederlandse ambitie is om in 2050 volledig te zijn overgestapt naar het gebruik van hernieuwbare energie. De agrarische sector is hierin een belangrijke pilaar omdat decentrale productie van groene energie en het gebruik hiervan direct te integreren is in de agrarische bedrijfsvoering. Als het gaat om het opwekken van groene energie hebben veel agrarische bedrijven al een grote voorsprong op de rest van de bedrijfssector in nederland. Zij hebben vaak grote niet gebruikte oppervlaktes voor de plaatsing van zonne-energie, en een windmolen bij een agrarisch bedrijf is inmiddels ook geen unicim meer.
Maar hoe gebruik je de opgewekte energie binnen je bedrijfsvoering als de gemaakte energie niet direct bruikbaar is of geleverd kan worden aan het elektriciteitsnetwerk? Neem bijvoorbeeld een veebedrijf voorzien van de laatste technologieƫn en gebruik makend van melkrobots, de geproduceerde energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen gebeurt tussen 8:00 uur tot maximaal 20:00 uur. De melktijden en daarbij de hogere energievraag van het veebedrijf zijn tussen 6:00 uur en 9:00 uur en tussen 19:00 uur en 21:00 uur en sluit dan ook niet aan met de productie momenten van de groene energie.
Het produceren van waterstof is dan een uitkomst, dit kan eenvoudig lokaal worden geproduceerd uit groene energie, plaatselijk worden opgeslagen en op een later moment worden omgezet naar energie om bijvoorbeeld het vee te melken, worden gebruikt als brandstof voor de machines of het opwekken van warmte. Inmiddels komen de eerste machines aangedreven door waterstof op de markt zoals tractoren en heftrucks.