Waterstof wordt steeds vaker genoemd als belangrijk alternatief voor andere (vervuilende) energiebronnen. Groene waterstof, die op milieuvriendelijke wijze wordt opgewekt, zou zomaar een belangrijke duurzame energiebron kunnen worden. Maar op dit moment wordt groene waterstof nog maar weinig geproduceerd. Voor het grote publiek is de productie van waterstof vaak nog een groot raadsel. Bij Adsensys willen we graag wat meer duidelijkheid scheppen over de productie van waterstof. Daarom leggen we in dit artikel kort uit hoe waterstofproductie in z’n werk gaat.

Wat is waterstof?

Om te kunnen begrijpen hoe waterstof gemaakt wordt, is het belangrijk om eerst te snappen wat waterstof is. Waterstof (H2) is een brandbaar gas. Ook is het het meest voorkomende element in het universum. Het lichte gas heeft onder hoge druk een erg hoge energiedichtheid. De energiedichtheid van waterstofgas is vele malen hoger dan die van bijvoorbeeld aardgas. Maar om het waterstofgas voldoende onder druk te zetten is er veel energie nodig. Door hiervoor gebruik te maken van duurzame energiebronnen wordt groene waterstof geproduceerd.

In het kort: hoe wordt waterstof geproduceerd?

Om waterstof te kunnen gebruiken, moet water gesplitst worden in zuurstof en waterstof. Voor dit proces wordt stroom gebruikt. Het scheiden van de verschillende stoffen door middel van stroom wordt ook wel elektrolyse genoemd. Voor het produceren van waterstof is dus een waterstof elektrolyser nodig. Dit is bij Adsensys dan ook altijd de basis van een waterstof productiesysteem. Na de productie van de waterstof kan de waterstof opgeslagen worden en op een later moment ingezet worden voor diverse toepassingen. Componenten voor de opslag en afgifte van de geproduceerde waterstof zijn dan ook vaak nodig. Hoe het precieze waterstof systeem eruit ziet, hangt af van de precieze wensen en toepassingen.

Hoe maak je waterstof uit water.

Waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in zuurstof en waterstof.

Toepassen van waterstofgas

Waterstofgas wordt gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals groene waterstof. De huidige productie van groene waterstof is echter nog beperkt. Daarom is de productie van waterstof voor velen nog niet mogelijk. Bij Adsensys creƫren we duidelijkheid rondom de complexiteit van waterstofproductie.

Een waterstofsysteem nodig?

Steeds meer bedrijven willen zich verdiepen in het gebruik van waterstof. Hierbij helpt Adsensys. Wij leveren verschillende innovatieve systemen voor het opwekken van energie uit waterstof. Hierbij richten wij ons op het gebruik van groene energiebronnen, zodat de productie van waterstof een duurzame keuze wordt. Soms leveren wij complete systemen, zoals een volledig geautomatiseerde waterstof generator, maar ook losse componenten zijn mogelijk. Van kleine installaties tot aan grote systemen, wij hebben alles in huis om in elke situatie een zo effectief mogelijk systeem neer te zetten.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een waterstof productiesysteem in uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee en zoeken naar een passend antwoord op uw vragen.

Gerelateerde berichten