Groene waterstof in de glastuinbouw
Groene waterstof kan de duurzaamheid, efficiëntie en concurrentiepositie van de glastuinbouwsector aanzienlijk verbeteren, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een lagere milieu-impact. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van manieren waarop groene waterstof kan worden toegepast in deze voor Nederland zo belangrijke sector.
Duurzame energievoorziening
Groene waterstof kan worden gebruikt om kassen te verwarmen en te voorzien van elektriciteit. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de schommelende energieprijzen die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.
Seizoensgebonden energieopslag
Tijdens extreem zonnige of extreem winderige periodes kan een overschot aan elektriciteit ontstaan. Groene waterstof kan dienen als efficiënte opslagoplossing voor dit overschot. Daardoor is energie beschikbaar wanneer je dit nodig hebt, ook tijdens de wintermaanden.
CO2-bemesting
Wist je dat groene waterstof gebruikt kan worden om het CO2-gehalte in de kas te verhogen? Dit kan de groei van gewassen stimuleren en de opbrengsten . Je stoot daarbij geen extra CO2 uit.
Meststoffenproductie
Groene waterstof kan worden gebruikt om ammoniak te produceren. Dit kan vervolgens worden omgezet in stikstofhoudende meststoffen, waardoor de productiviteit van gewassen wordt verbeterd.
Duurzamer transport
Groene waterstof kan worden gebruikt als duurzame brandstof voor emissievrije voertuigen. Denk aan hybride vrachtwagens en trekkers (rijdend op diesel en waterstof), die worden gebruikt voor het transport van goederen van en naar de kas. Hiermee kan de sector tegelijkertijd een voorbeeld zijn voor leveranciers en afnemers.
Haalbaarheidsstudie
Op dit moment doet Adsensys een studie voor een grote speler in de glastuinbouw. We verwachten deze eind Q1 op te leveren. Zodra de studie is opgeleverd zullen wij deze hier anoniem presenteren.