Glastuinbouw

Groene waterstof in de glastuinbouw

Groene waterstof kan de duurzaamheid, efficiëntie en concurrentiepositie van de glastuinbouwsector aanzienlijk verbeteren, terwijl het tegelijkertijd bijdraagt aan een lagere milieu-impact. Hieronder geven we een aantal voorbeelden van manieren waarop groene waterstof kan worden toegepast in deze voor Nederland zo belangrijke sector.

Duurzame energievoorziening

Groene waterstof kan worden gebruikt om kassen te verwarmen en te voorzien van elektriciteit. Dit vermindert niet alleen de CO2-uitstoot, maar ook de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de schommelende energieprijzen die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt.

Seizoensgebonden energieopslag

Tijdens extreem zonnige of extreem winderige periodes kan een overschot aan elektriciteit ontstaan. Groene waterstof kan dienen als efficiënte opslagoplossing voor dit overschot. Daardoor is energie beschikbaar wanneer je dit nodig hebt, ook tijdens de wintermaanden.

CO2-bemesting

Wist je dat groene waterstof gebruikt kan worden om het CO2-gehalte in de kas te verhogen? Dit kan de groei van gewassen stimuleren en de opbrengsten . Je stoot daarbij geen extra CO2 uit.

Meststoffenproductie

Groene waterstof kan worden gebruikt om ammoniak te produceren. Dit kan vervolgens worden omgezet in stikstofhoudende meststoffen, waardoor de productiviteit van gewassen wordt verbeterd.

Duurzamer transport

Groene waterstof kan worden gebruikt als duurzame brandstof voor emissievrije voertuigen. Denk aan hybride vrachtwagens en trekkers (rijdend op diesel en waterstof), die worden gebruikt voor het transport van goederen van en naar de kas. Hiermee kan de sector tegelijkertijd een voorbeeld zijn voor leveranciers en afnemers.

Haalbaarheidsstudie

Op dit moment doet Adsensys een studie voor een grote speler in de glastuinbouw. We verwachten deze eind Q1 op te leveren. Zodra de studie is opgeleverd zullen wij deze hier anoniem presenteren.

Vragen over waterstof oplossingen in de glastuinbouw?

Ons team staat klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Groene waterstof toegankelijk maken voor iedereen. Dat is onze missie door klein te beginnen en zo samen een enorme impact te maken en de energietransitie te versnellen. Wij bewijzen dat het kan voor alle branches en sectoren. Samen de wereld een beetje groener maken? Are you ready?

Adsensys

Korhoenweg 19
4791 RM Klundert
Nederland

T: 0168 382700
E: info@adsensys.nl