Groene waterstof bij tankstations
Nog maar een paar jaar geleden waren het bereik en de mogelijkheden tot opladen belangrijke struikelblokken om wel of niet voor een elektrische auto te kiezen. Dit is razendsnel veranderd; het bereik van de meeste elektrische voertuigen (EV) is voldoende om een gehele dag door te komen. Daarnaast is er in bijna elke woonwijk wel een laadpaal te vinden om je EV op te laden. Toegegeven: ideaal is het nog niet. De snelheid waarmee de batterijen worden opgeladen verschilt per voertuig en laadpunt. Ook kost onderweg opladen nog de nodige tijd. Het gebruik van waterstof in de vervoerssector lijkt daarom een logische stap.
Waarom rijden op waterstof?
Wanneer je gaat rijden op waterstof gaat tanken in een oogwenk – sneller dan je kunt laden. De actieradius van het voertuig komt weer rond de 500 tot 600 kilometer te liggen; waardoor je niet meer met de buren hoeft te overleggen wie wanneer mag opladen. Het aantal te leveren auto’s op waterstof gaat de komende jaren groeien. Aan de infrastructuur voor het tanken wordt hard gewerkt. Net als bij laadpalen zal deze duurzame manier van transport binnen enkele jaren definitief ‘doorbreken’.
De rol van waterstoftankstations
Tankstations zijn een cruciale schakel in deze brandstof- en mobiliteitstransitie. Door groene waterstof te produceren met behulp van hernieuwbare energiebronnen, bieden waterstoftankstations een koolstofvrije en duurzame brandstofvoorziening bieden. De gebruikerservaring is daarbij hetzelfde als bij traditionele brandstoffen, waardoor de overgang naar waterstofvoertuigen aantrekkelijker wordt. Bovendien dragen waterstoftankstations bij aan de vermindering van luchtvervuiling en broeikasgasemissies, waardoor ze een belangrijk element worden in het streven naar een schonere en gezondere leefomgeving.
Duurzaam waterstof tanken
De groei van de infrastructuur brengt tegelijkertijd uitdagingen met zich mee. Zoals: hoe krijgen we waterstof bij het tankstation? Niet op elke plaats is het mogelijk om waterstof op te wekken. De huidige installaties zijn relatief groot in verhouding tot de afname en de hoeveelheid waterstof is op dit moment nog klein. Als het opwekken van waterstof wél mogelijk is, is het de vraag waar de energie vandaan moet komen om dit op een duurzame manier te verwerken.