Waterstof wordt vaak genoemd als duurzaam alternatief binnen de energietransitie. Bij verbranding komt er alleen water(damp) vrij, het is beter op te slaan dan zonne-energie of windenergie en het is voor diverse toepassingen geschikt. Waterstof kan gebruikt worden voor (zwaar) vervoer, de industrie, de agrarische sector of bijvoorbeeld voor het verwarmen van huizen. Niet alle waterstof is daadwerkelijk duurzaam. Waterstof moet namelijk geproduceerd worden en de manier waarop dat gedaan wordt verschilt. Om deze verschillen aan te duiden worden kleuren gebruikt. Je leest hier het verschil tussen grijze, blauwe en groene waterstof.

Grijze waterstof is vervuilende waterstof

De traditionele manier van waterstof opwekken is door middel van olie, gas of steenkool. Op dit moment wordt het grootste gedeelte van de waterstof nog zo opgewekt. Dat is jammer, want bij deze vorm van waterstof opwekken komt veel CO2 vrij. Deze soort waterstof wordt ook wel grijze waterstof genoemd. Door de grote hoeveelheden CO2 die vrijkomen bij het opwekken van grijze waterstof, is deze vorm van waterstof allesbehalve duurzaam. Grijze waterstof draagt daarom niet bij aan een duurzame toekomst.

Blauwe waterstof voor minder CO2-uitstoot

Blauwe waterstof wordt net zoals grijze waterstof opgewekt door olie, gas of steenkool. Ook bij de productie van blauwe waterstof komt dus veel CO2 vrij. Het grote verschil is dat de CO2 die vrijkomt grotendeels wordt opgevangen en opgeslagen onder de grond. Hierdoor is het beter voor het milieu. Een groot nadeel van deze manier van waterstof produceren, is dat het opvangen en opslaan van de vrijgekomen CO2 duur en onpraktisch is. Blauwe waterstof wordt daarom nergens op grote schaal geproduceerd. Deze vorm van waterstof is daarom ook niet de oplossing.

Grijze, blauwe en groene waterstof: de verschillen

Groene waterstof heeft de toekomst

Groene waterstof heeft de toekomst, maar wat is groene waterstof dan precies? Groene waterstof wordt, in tegenstelling tot blauwe of grijze waterstof, geproduceerd met groene energie. Bijvoorbeeld met zonne-energie of windenergie wordt door middel van elektrolyse groene waterstof gemaakt. Bij dit proces komt geen CO2 vrij, waardoor de waterstof een erg duurzame energiedrager is. Ook bij het omzetten van de waterstof in energie komen geen schadelijke stoffen vrij. Omdat waterstof beter opgeslagen kan worden dan windenergie of zonne-energie kan het een belangrijke rol spelen in een duurzame toekomst.

Zelf groene waterstof opwekken

Is uw bedrijf geïnteresseerd in het opwekken van groene waterstof? Dan heeft u een speciale elektrolyser voor waterstof nodig. Adsensys is specialist in groene waterstof oplossingen. Bij ons vindt u onder andere electrolysers en producten voor droging en opslag.

Bent u benieuwd of dit voor uw onderneming interessant is? Neem dan gerust contact met ons op via dit formulier, of door ons te bellen op 0168 382700. Wij denken graag met u mee over deze belangrijke stap in de energietransitie. Dat doen we vanuit onze expertise in waterstof productie en met veel persoonlijk contact. Zo begeleiden wij u zo goed mogelijk om uw keuze te maken.

Gerelateerde berichten

Groene waterstof toegankelijk maken voor iedereen. Dat is onze missie door klein te beginnen en zo samen een enorme impact te maken en de energietransitie te versnellen. Wij bewijzen dat het kan voor alle branches en sectoren. Samen de wereld een beetje groener maken? Are you ready?

Adsensys

Korhoenweg 19
4791 RM Klundert
Nederland

T: 0168 382700
E: info@adsensys.nl