Initiatiefnemer Stedin wilde een power 2 gas demonstratie project om aan te tonen dat het mogelijk is om vanuit elektriciteit aardgas te produceren.

Samen met DNV GL werd een plan gemaakt om in Rozenburg een proeftuin te creëren waarbij elektriciteit door elektrolyse wordt omgevormd naar waterstof en zuurstof. Door de waterstof katalytisch te laten reageren met CO2 ontstaat er water en Methaan, Het geproduceerde Methaan uit het methanisatie proces wordt uiteindelijk door middel van het toevoegen van CO2 opgewerkt om aan de aardgas specificaties te voldoen.

Adsensys was nauw betrokken bij het opzetten van de installatie, vanaf het prille begin hebben wij meegedacht over de technische installatie, de opbouw van de reactoren en de automatisering van het project. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een opdracht voor de bouw van twee containers met daarin alle infrastructuur voor het proces, de automatisering, de gasbehandeling en de verschillende metingen.

Het power 2 gas project staat momenteel actief in Rozenburg en wordt door Adsensys in samenwerking met DNV GL onderhouden.

De opgedane expertise door Adsensys met dit project en de begeleiding van Stedin en DNV GL bij het toepassen van de reactoren en waterstof generatie heeft er voor gezorgd dat er een doorontwikkeling is gestart om op industriële schaal een machine te ontwikkelen die het mogelijk maakt om circa 20 tot 30 MW aan energie via power 2 gas om te vormen naar bruikbaar en eenvoudig op te slaan aardgas. De uiteindelijke installatie kan worden toegepast om niet alleen power 2 gas te faciliteren maar ook om bijvoorbeeld syngas wat bijvoorbeeld ontstaat vanuit vergassing op te werken naar Methaan geschikt voor de productie van LNG of invoering in het aardgasnet. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om op kleine schaal te testen met deze techniek door een installatie te leveren waarbij naar wens vanaf het waterstof genereren tot en met het methaniserings systeem zijn geïntegreerd in een enkel verplaatsbaar systeem.

Gerelateerde berichten

Groene waterstof toegankelijk maken voor iedereen. Dat is onze missie door klein te beginnen en zo samen een enorme impact te maken en de energietransitie te versnellen. Wij bewijzen dat het kan voor alle branches en sectoren. Samen de wereld een beetje groener maken? Are you ready?

Adsensys

Korhoenweg 19
4791 RM Klundert
Nederland

T: 0168 382700
E: info@adsensys.nl